Cancerul prostatei este legat direct de hormonii sexului bărbătesc (androgeni). Dacă nivelul de hormoni sexuali crește atunci și rata de creștere a cancerului crește. Se constată că, după îndepărtarea testiculelor, există o reducere semnificativă a dimensiunii tumorii.

cancerul prostatei

Locația tumorii:  Cancerul de prostată se constată mai ales în lobul posterior. Măriri non-canceroase se constată în ceilalți lobi.

Modificări ale glandei în cazul cancerului:  Glanda devine dură cu suprafețe neregulate cu o pierdere a lobulării normale. Din punct de vedere histologic cancerul de prostată este un adeno carcinom (cancer al celulelor epiteliale ale glandei).

Creșterea:  Rata de creștere este foarte rapidă în cazul cancerului de prostată. Tumoarea comprimă uretra și generează o dificultate în urinare.

Răspândirea tumorii:  Metastastaza în cancerul de prostată se instalează foarte devreme.

 1. Răspândire locală:  Din lobul posterior, celulele canceroase se întind către lobii laterali și către veziculele seminale. Celulele tumorii se mai mută și către gâtul și baza vezicii urinare.
 2. Răspândirea limfatică:  Prin vasele limfatice, celulele canceroase ajung la grupul iliac intern și extern al nodurilr limfatice. De acolo celulele se mută către nodurile limfatice retroperitonial (în spatele peritoneului) și mediastinal (din piept).
 3. Răspândirea prin sânge:  Răspândirea celulelor cancerului are loc prin plexul venos periprostatic și ajunge la venele vertebrale în timp ce se tușește și se strănută dar și la capetele vertebrei lombare.

Semnele și simptomele cancerului de prostată:  Semnele și simptomele depind de stadiul cancerului. Următoarele simptome pot fi observate.

 1. Nu sunt simptome:  Tumoarea este mică și doar în lobul posterior.  Aceasta se diagnostichează din întâmplare.
 2. O ușoară dificultate la urinare:  Aici tumora este marită și uretra este ușor comprimată. Pe scurt va exista nevoia frecventă de urinare cu urinare dificilă.
 3. Când tumoarea se răspândește la toate zonele din apropiere, inclusiv gâtul vezicii urinare și a uretrei, urinarea va fi dureroasă cu sângerare. Urina vine picătură cu picătură.
 4. Retenția de urină:  Când uretra este complet comprimată se va produce retenția de urină. Acest lucru poate duce la hidronefroză, insuficiență renală etc. În această situație pacientul poate ajunge la convulsii din cauza insuficienței renale și în cele din urmă la comă.
 5. Semne ale metastazei:  Unii pacienți vin cu aceste semne și simptome ale metastazelor:
  1. Durere lumbo sacrală datorită răspândirii celulelor de cancer în zonele vertebrelor lombare și sacrale.
  2. Fractură a coloanei datorită cresterii canceroase la nivelul coloanei vertebrale.
  3. Tumefiere, durere și colectarea de lichid în abdomen ca urmare a leziunii în abdomen.
  4. Probleme respiratorii datorită cancerului nodurilor limfatice mediastinale și a plămânilor.
  5. Slăbiciune generală din cauza răspândirii cancerului la diferite părți ale corpului.
  6. Anemia din cauza implicării măduvei osoase și distrugerea crescută a celulelor roșii (= eritrocitelor).

Examinarea clinică:  Include examinarea rectală pentru a simți glanda prostatei, palparea abdomenului pentru a se simți orice umflare a rinichilor și orice tumori. Pacientul este examinat din cap până în picioare pentru a identifica orice leziuni.

Analize și Investigații:

 1. Analize complete ale sângelui:  RBC, WBC, trombocitele, ESR, timpul de sângerare, timpul de coagulare etc.
 2. Analiza urinei:  Examinarea microscopică pentru a detecta celulele de puroi, hemoragiile ascunse de sange, distribuții de sânge, cristale etc.
 3. Testare a funcției renale:  Nivelul ureei în sânge, nivelul creatininei, nivelul electroliților etc.
 4. Fosfataza:  Este crescută în cancerul de prostată.
 5. Raze X la coloana vertebrală:  Pentru a detecta orice tumoare sau fractură.
 6. Ultrasonografie:  Oferă o idee despre prostată, vezica urinară, rinichi etc.
 7. Tomografie computerizată (CT):  Informații mai detaliate cu privire la organe și la tumoră.
 8. RMN a coloanei vertebrale:  Oferă informații detaliate cu privire la coloana vertebrală, discurile și țesuturile moi din apropiere.
 9. Limfangiografie:  Oferă o idee despre raspandirea cancerului limfatic.
 10. Biopsie pentru a confirma cancerul:  Biopsia este luată din tumoră si este trimisă pentru examinare histopatologică sub microscop. Acesta va detecta prezența celulelor canceroase.

Tratament:

 1. Dacă există reținerea urinei este necesară cateterizarea.
 2. Dializa în caz de insuficiență renală.
 3. Dacă persoana este în comă se monitorizează toate funcțiile vitale, asigurându-se alimentarea parenterală cu hrană și electroliți.
 4. Tratamentul specific este prostatectomia (îndepărtarea prostatei)
  – prostatectomia partiala:  în acest caz numai lobul afectat este eliminat.
  – prostatectomia radicala:  îndepărtarea totală a prostatei împreună cu nodurile limfatice alăturate.
 5. Terapie hormonala:  Stilbestrol se recomandă pentru a reduce creșterea tumorală. Deoarece acest tratament crește șansa dezvoltării de boli cardiovasculare în zilele noastre se folosește phosphorylated diethyle stilbesterol.
 6. Chemoterapia: Se folosesc medicamente ca cyclophosphamide, cisoplatim.
 7. Radioterapia se face și pentru unele cazuri.
 8. Homeoopatie:  Medicamente homoeopatice cum ar fi carcinocin, conium, sabal, crotalus, thuja, iodum, selinium, staphysagria, sulphur etc poate fi administrate în conformitate cu simptomele.
 9. Rugăciunea către Dumnezeu și sfinți este, de asemenea, de mare ajutor.