Prostata hipertrofiata (prostata largita)

Prostata este o glanda in forma de nucă, ce se înfășoară în jurul uretrei (tubul prin care iese urina). Face parte din sistemul reproductiv al barbatilor. Una dintre principalele sale functii  este de a adăuga fluid (numit material seminal) la sperma. Cu toate ca glanda la inceput  este mica, ea tinde sa se mareasca pe masura ce barbatul imbatraneste.

O prostata marita in mod excesiv duce la o boala numita HBP (hiperplazie benigna de prostata). In cele din urma, o prostata marita poate comprima uretra, restricționand fluxul de urina din vezica urinara. Acest lucru duce la probleme cum ar fi urinare frecventă, dificultate în golirea vezicii, scurgeri involuntare de urina și chiar infecții ale tractului urinar.

Cititi mai jos despre cateva remedii naturale ce pot imbunatati sau chiar elimina unele simptome ale HBP.

Tratamentele Prostatei Largite

Există mai multe opțiuni de tratament pentru o prostata marita. Barbatii pot lua medicamente alfa blocante cum ar fi terazosin (Hytrin) pentru a ajuta relaxarea muschilor prostatei sau antibiotice pentru prostatita cronica (ce poate apare impreuna cu HBP). Ei mai pot lua dutasteride (Avodart) sau finasteride (Proscar) pentru reducerea simptomelor HBP.

Ar mai putea suferi, de asemenea, o intervenție chirurgicală pentru a elimina tesutul suplimentar al prostatei. O procedură chirurgicală uzuală pentru HBP este cunoscută sub numele de rezecția transuretrală a prostatei (TURP).

În plus, există, de asemenea, remedii naturale care lucrează pentru combaterea hipertrofiei prostatei. Totuși, dovezile pot fi discutate dacă aceste tratamente funcționează. Asociația Urologică Americană nu recomandă în prezent nici o terapie pe bază de plante pentru administrarea HBP. Dacă vreți să încercați oricare dintre aceste remedii naturale, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Saw Palmetto

Saw palmetto este un remediu pe bază de plante care provine de la un tip de palmier. A fost folosit în medicina tradițională timp de secole pentru a ușura simptomele urinare, inclusiv cele cauzate de o prostată mărită. Potrivit Institutului National de Sanatate (NIH), cateva studii la scara mica au sugerat ca saw palmetto-ul ar putea fi eficient pentru ameliorarea simptomelor BPH.

Cu toate acestea, NIH a raportat că, atunci când au fost efectuate studii mai mari, nu s-au descoperit că saw palmetto este mai eficace decât o pastilă inactivă (placebo). Saw palmetto este însă sigură și nu provoacă efecte secundare grave.

Beta-sitosterol

Acest remediu pentru prostată este un amestec luat din plante diferite care conțin substanțe asemănătoare colesterolului numite sitosterol. Câteva studii au constatat că beta-sitosterolul poate ameliora simptomele urinare ale BPH, inclusiv intensitatea fluxului de urină.

Nu s-au raportat efecte secundare majore în ceea ce privește utilizarea beta-sitosterolului, deși medicii încă nu cunosc toate efectele pe termen lung ale acestui remediu natural.

Pygeum

Pygeum provine din coaja prunului african și a fost folosit în medicina traditională pentru a trata problemele urinare din vremuri străvechi. Este folosit adesea pentru a trata simptomele HBP, în special în Europa. Deoarece studiile despre pygeum nu au fost bine concepute, este greu să știți sigur dacă este eficient. Academia Americană a Medicilor de Familie nu recomandă utilizarea acestuia.

Totuși, un mic studiu efectuat în terapiile medicale complementare a constatat că, atunci când este pregătit împreună cu alte remedii din plante, ajută la reducerea numărului de deplasări la baie – atât în timpul zilei cât și în timpul nopții. Pygeum este sigur, dar poate provoca deranjamente stomacale la unii oameni care îl iau.

Extract de polen de Iarbă de Secară

Extractele de polen de Iarbă de Secară sunt extrase din trei tipuri de polen – secară, timoftică și porumb. O analiză a studiilor publicate în BJU International a constatat că bărbații care au luat extracte de polen de iarbă de secară au raportat o îmbunătățire a simptomelor lor comparativ cu cei care luau un placebo.

Acest supliment pare să fie deosebit de util pentru prevenirea necesității de a se trezi în timpul nopții și de a folosi baia. De asemenea, îi poate ajuta pe bărbați să urineze mai mult, astfel încât în vezică să rămână mai puțină urină după aceea.

Urzici

Veți ști dacă ați atins în mod accidental urzica comună europeană, deoarece firele de păr de pe frunze pot provoca o durere intensă. Dar urzica poate avea unele beneficii atunci când este utilizată ca medicament. Rădăcina de rădăcină este considerată ameliora simptomele HBP și este frecvent utilizată în Europa. Cu toate acestea, o analiză din 2007 a concluzionat că sunt necesare mai multe studii.

Uneori, urzica este utilizată în combinație cu alte remedii naturale contra HBP, cum ar fi pygeum sau saw palmetto. Efectele secundare de la urzica sunt de obicei usoare, incluzand stomacul deranjat si eruptia cutanata.

Alimentele care trateaza HBP

Hranirea cu un anumit tip de aliment sau cu altul, probabil, nu va preveni HBP si nici nu va ameliora simptomele sale, dar o dieta sanatoasa poate ajuta.

Potrivit Clinicii Mayo, consumul de legume ce sunt bogate in vitamina C si zinc sunt cele mai bune pentru prevenirea HBP si ameliorarea simptomelor sale. Consumul moderat de alcool poate, de asemenea, fi de folos.

Alegeti Calea Naturala

Este important de tinut minte ca doar pentru ca un supliment este etichetat ca “natural” nu inseamna intodeauna ca este sigur sau sănătos. Autoritatile nationale ce reglementează medicamentele nu reglementeaza remediile din plante medicinale așa cum fac cu medicamentele. Aceasta înseamnă că nu puteti fi complet sigur/ă că ceea ce este imprimat pe etichetă se află în interiorul sticlei / cutiei. Remediile din plante pot provoca reacții adverse. Ele pot, de asemenea, interacționa cu alte medicamente pe care le luați. Solicitați părerea medicului dumneavoastră de familie înainte de a încerca orice supliment natural.

sursa